Punkkeja…. onko niitä?

Kesä on tullut Suomeen ja olemme saaneet nauttia ihanista lämpimistä säistä jo usean viikon ajan.

Pitkään jatkuneen kuivan sään takia myös hengityselinoireilu ja silmäoireet ovat monelle tosiasiaa. Allergiat vaivaavat, koska sade ei ole piiskannut siitepölyä maahan moneen viikkoon, vaan pölyt lentelevät ilmassa. Kun saadaan sade se ainakin monesti helpottaa oireita.

Huolenaiheeksi on noussut tietoisuus punkeista, jotka liikkuvat ruohikossa ja voivat aiheuttaa tauteja päästessään kiinnittymään ihmisen iholle. Leikattu nurmikko ei ole punkkien lempipaikkaa, mutta kaikkialla, missä on kasvillisuutta, niitä voi olla. Punkit tarvitsevat elääkseen lämmintä verta, siten jyrsijät, jänikset ja peurat ovat olleet niiden leviämisen mahdollistajia.

Puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi

Kaikissa punkeissa ei onneksi tauteja ole.

Rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, eli Tick – borne encephalitis, TBE vastaan. Kaikkien on syytä välttää punkkeja, vaikka olisivat ottaneet rokotteen, koska borrelioosiin ei ole rokotetta. (THL-sivuilla on lisätietoja).

Antibiootteja, tapauskohtainen arviointi, aloitetaan pääsääntöisesti, jos punkin kiinnityskohtaan tulee 5cm laajentuva ihottumarengas, tuolloin näyttää siltä, kyse on borrelioosista.

Punkkitarkastus

Punkeista on tiedotettu paljon viime aikoina. Hyvä niin. Punkkeja on ja niitä vastaan on hyvä suojautua. Tärkeää mielestäni on se, että meillä on tietoa niistä ja miten voimme suojautua.

Punkkien, kuten ei minkään muunkaan asian, kannata antaa rajoittaa elämää vaan toimia ne asiat huomioon ottaen.  Iltaisin suihkuun ja kunnon hiusten harjaaminen ja korvien taustojen tarkistus on tärkeää. Jos perheessä on eläimiä, kannattaa muistaa, että nekin tuovat tulessaan punkkeja sisätiloihin.

Punkit kiertelevät jonkin aikaa ihmisen iholla etsien sopivaa takertumiskohtaa. Punkkien takertumiskohtia ovat nivuset, ja karvoitus, esimerkiksi päänahka.

Päästään siis jo pitkälle, kun harjataan hiukset illalla kunnolla pesuhuoneen lattialle, ei olohuoneen tai makuuhuoneen, että se ei pääse uudelleen kiipeämään ihmisen iholle. Punkki aina hävitetään.

Punkin irrotus tulee tehdä siihen suunnitellulla pihdillä, ei rasvalla, koska tuolloin punkki voi päästää sylkensä, jossa tauti on, ihmisen vereen.

Punkkivapaata kesää kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.