Hengitystieinfektioita on liikkeellä ajoittain, enemmän tai vähemmän, kesälläkin, mutta lisääntyy talviaikaan. Korkea kuume ja flunssainen olo kaataa vuoteeseen monen ikäisiä ihmisiä. Toisinaan on vaikea tietää onko kyseessä influenssa vai tavallinen nuhakuume.

Influenssa

Oli kyseessä influenssa tai muu hengitystieinfektio, on tärkeää pysyä vuoteessa ne kuumeiset päivät. On tärkeää levätä ja huolehtia nesteen saamisesta, koska kuume kuluttaa elimistön nestevarastoja. Voipunut olo saattaa korjaantua jo riittävällä nesteytyksellä.

Influenssaan liittyy, lähes poikkeuksetta, korkean kuumeen lisäksi voimakkaat lihaskivut. Lihaskivut liittyvät virusinfektioon. Säännöllisesti otettu tulehduskipulääke auttaa lihaskipuihin ja samalla laskee kuumetta.

Milloin lääkäriin?

On tärkeää, että ei turhaan lähdetä terveyskeskukseen hakemaan sitä sairaslomatodistusta, vaan soitetaan ja todistus voidaan kirjoittaa useimmiten ilman, että tarvitsee lähteä paikan päälle.

Influenssaa sairastava voi tartuttaa monta henkilöä matkallaan  terveyskeskukseen ja he edelleen eteenpäin. Terveyskeskuksen odotushuoneessa voi olla myös vakavaa sairautta sairastavia ihmisiä, jotka saadessaan influenssan voivat olla hengenvaarassa.

Influenssaa sairastavan ei tarvitse lähteä näytteenottoon, varmistuakseen, että kyse on influenssasta.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuumetta ei saada tulehduskipulääkkeillä alennettua. Jos kuumeiset päivät myös pitkittyvät, tai ilmenee keuhko-oireita, tai yleistilan laskua, voi kysyä oman alueensa sairaanhoitajilta neuvoja puhelimitse, jolloin päätetään lääkärin- tai näytteiden ottamisen tarve.

Toisinaan hengitystieinfektiot aiheuttavat korva-,  ja esimerkiksi poskiontelotulehduksia, joiden ehkäisemiseksi voi hankkia apteekista korvatorvien turvotusta alentavia nenäsuihkeita, joita saa ilman reseptiä.

Pysäytetään virusten matkanteko

Yritetään pysäyttää influenssaviruksien siirtyminen eteenpäin, jos sen saamme. Käsien pesu ja käsidesin käyttö on tärkeää, ja niitä asioita, joita voimme virusten torjumiseksi tehdä. Yskiminen paperiin on myös tärkeää ja nenäliina roskiin heti, ja jos ei ole paperia niin mieluummin omaan hihaan kuin ympäristöön. Paidan vaihto tuolloin on tärkeää ja taas käsien pesu.

Ei myöskään kannata lähteä liian aikaisin töihin, että ehtii kunnolla toipua tai asioille kauppaan, jossa liikkuu paljon muita ihmisiä ettei tartuta, siten pysäytämme virusten liikkumisen eteenpäin.

Hyvää alkavaa uutta, tervettä vuotta kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.