Liikkumisresepti, jos ”lääke” otetaan kuten on määrätty, on halpa ja tehokas ihmisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Vuosia sitten ihmisiä puhutti liikkumisresepti, joka suunniteltiin siksi, kun tiedettiin, että monen sairauden ennaltaehkäisy ja hoito vaatisivat säännöllistä liikuntaa. Monesti lääkärien ja muun hoitohenkilökunnan nähtävissä oli selkeästi ihmisten liikkumattomuus sairauksien syntymisessä tai ainakin niiden osatekijänä.

Ihmiset ovat hyvin tietoisia miten tulisi terveyttään hoitaa;  monipuolinen ruoka, liikunta ja riittävä uni. Arkielämän haasteet ja erilaiset rajoitteet monesti kuitenkin tekevät, varsinkin liikkumisen vaikeaksi. Jos ylipainoa on paljon, on sopivan liikkumismuodon löytäminen joskus vaikeaa. Kävely on raskasta ylipainoiselle ja uintimahdollisuuksia ei kaikkien saatavilla ole.

Tabletit poskeen, muusta terveyskäyttäytymisestä viis ?

Tabletit on paljon helpompi napata suuhunsa terveyttä edistämään ja sairauksia hoitamaan, mutta liikkuminen vaatii aina enemmän vaivannäköä.

Vatsa on joskus tiellä, ei tarvitse paljonkaan olla liikakiloja, kun ähisten ja puhisten vedetään lenkkaria jalkaan tai märkää uimapukua päälle, joka on ikävästi rullalla, että on jo lopen uupunut ennen kuin on pääsee edes altaaseen.

Liikuntaresepti jäi mielestäni hieman unohduksiin vuosiksi ja jota ollaan nyt palauttamassa uudelleen käyttöön.

Liikuntaresepti laaditaan yksilöllisesti

Liikuntaresepti tulee suunnitella jokaiselle yksilöllisesti, aivan kuten lääkkeetkin suunnitellaan henkilön sairauden ja tarpeen mukaan.

Liikuntareseptiin kirjoitetaan realistiset ja mieltymysten mukaan tapahtuvat liikuntasuoritteet, jotka esimerkiksi lääkärikäynnillä suunnitellaan ja laaditaan.

Tärkeää, aivan samoin kuin lääkkeidenkin käytössä, on kontrollin tarve. Resepti on resepti ja kontrollikäynnillä on syytä asiakkaalta kysyä, miten on liikuntareseptin suunnitelmaa kyennyt toteuttamaan. Jos se on koettu liian vaikeaksi toteuttaa, niin sen sisältöä kannattaa silloin tarkistaa.

Liikuntamahdollisuuksien tarkistaminen ja tavoitteiden asettaminen ovat tärkeitä, yhdessä asiakkaan kanssa. On turha kirjoittaa reseptiin uintia, jos matkaa lähimpään uimahalliin on kymmeniä kilometrejä tai punttisalia, jos asiakas heti tietää kertoa, että sitä ei tule käytettyä. Toisinaan postilaatikolla käyminen voi olla haaste, mutta jos sen kykenee tekemään, on jo hyvä. Tuolloin kotona, sohvan viereen asetetut painot voivat olla hyväksi ja mahdollisuuksien rajoissa ja toteutettavissa. Jos asiakas liikkuu rollaattorilla niin, liikkua voi sitä apuna käyttäen. Tuolloin postilaatikon ohi saattaa jaksaa liikkua ja istahtaa rollaattorin tuoliin välillä lepäämään.

Liikkumisreseptit käyttöön

Nyt olisi aika saada liikkumisreseptit tehokkaaseen käyttöön!

Vähän päivässä,  mutta paljon viikossa, tavattiin ennen sanoa, ja se pätee mielestäni liikkumiseenkin, koska liikkumisen säännöllisyys on tärkeää.

Oikein mukavaa syksyä kaikille!

Seija Ekola sh/unihoitaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.