Vitamiinit ja kivennäisaineet, ne pienet ja elintärkeät aineosat ruokavaliossamme, puuttuessaan, voivat aiheuttaa sairauksia.

Sairauksia tai oireita ei osata useinkaan yhdistää vitamiinien tai kivennäisaineiden puutteeseen. Niillä on jokin tehtävä tai useampikin, elimistössä. Esimerkiksi B-12 vitamiinin tehtäviä ovat solujen uudistumisessa ja hermojärjestelmän toiminnassa merkittäviä.

Terveellinen ruokavalio

Vaikka söisimme normaalisti; kasviksia ja lihaa, kalaa ja kanaa vaihdellen ja saisimme tarpeelliset rasvat ruokavaliostamme, voi yllätyksenä olla, että jostain tärkeästä aineosasta onkin puutetta tai se ei imeydy jostain syystä. Vitamiineja ja kivennäisaineita tarvitaan pieniä annoksia, mutta niiden puutteella on suuret vaikutukset terveyteen.

B-12 vitamiinia eli kobalamiinia, saa vain eläinperäisistä tuotteista, eli kasvisruokavaliolla olevien ihmisten tulisi korvata vitamiini tabletteina.  Nykyisin on tutkimusten mukaan B12-vitamiinilla, esimerkkinä, vaikutusta  neurologisiin oireisiin, kuten muistiin ja neuropatiaan. Neuropatia voi ilmetä kipuina  ja tunnottomuutena jaloissa. Neurologiset oireet eivät aina täysin palaudu, ellei syytä ole huomattu ajoissa ja ryhdytty toimeen.

Lääkkeet saattavat häiritä vitamiinien imeytymistä

Terveydenhuollossa tulisi potilaalta testata B-12 vitamiinitaso, ainakin jos on muistihäiriöitä, anemia, suolisto-ongelmia tai käyttää diabeteslääkkeitä. Toisaalta, lääkkeiden käyttö tulisi huomioida, ja toimia silloin, eikä odottaa oireita, jolloin saattaa osa jo jäädä pysyviksi.

Lievät puutokset voidaan hoitaa vitamiinilääkkeillä, mutta joskus hoitona on injektiot muutaman kuukauden välein.

Mitä voimme itse tehdä asian hyväksi?

Jokainen voi kohdallaan välttää yksipuolista ruokavaliota tai jos on pelkästään vegaani, huolehtia vitamiinitablettien ottamisesta. Vitamiinit tabletteina ovat hyvä vaihtoehto täydentämään ja varmistamaan niiden riittävää saantia. Jokainen voi myös käydessään terveyskeskuksessa tai diabeteshoitajan vastaanotolla ottaa asian puheeksi, varsinkin jos käyttää monenlaisia lääkkeitä.

Hoitajana meidän tulisi osata katsoa potilasta kokonaisuutena ja huomioida lääkkeet, joita potilaalla on käytössä.

Toisinaan ei varmuudella tiedetä, mistä mikin johtuu. Muistisairauden takana voi olla muukin syy kuin vitamiinien puutos ja nekin pitää poissulkea. Mutta pohdin sitä, kuinka suuri asia esimerkiksi muisti ihmiselle on tai neuropatia; kivut ja tunnottomuus jaloissa ja jos se vitamiineilla olisi ehkäistävissä niin mielestäni siihen kannattaa suhtautua vakavuudella.

Oikein mukavaa syksyä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.